Нанасям мокра кърпичка върху обувките точно в магазина, убеден съм, че продавачът нагло мами


Кожените изделия са много търсени на пазара. Първо, поради високото си качество, те могат да служат вярно на собственика си в продължение на много години. На второ място, кожените изделия изглеждат стилни и успешно допълват всеки външен вид.

Далеч обаче не винаги е ясно от какъв материал всъщност е направена една чанта, обувка или портфейл. Има много начини за проверка на автентичността на кожата . Ако не искате да се хванете на стръвта на хитър продавач, пробвайте някои от съветите, които ще споделим.

Преди беше много по-лесно да се провери дали даден продукт е кожен или имитация. И хората го правеха: смачкваха, търкаха и дори подушваха материала, за да разберат дали е автентичен.
Всъщност кожата има специален характерен аромат, който не може да бъде объркан с нищо друго. Едва сега съвременните производители са се научили да правят много висококачествен заместител на кожата. Има дори специални спрейове с мирис на кожа.

Преди време изкуствената кожа се свързваше само със съмнително качество. Въпреки това, сега огромен брой продукти от еко кожа са представени в магазините и в Интернет. Много често по своите параметри еко кожата по никакъв начин не отстъпва на естествената кожа. Освен това тези два материала са толкова сходни, че е трудно да се разграничат един от друг.

Има много лесен вариант, с помощта на който можем да разберем дали материалът е изкуствен или естествен. Буквално са достатъчни 10 секунди.

Необходимо е в нас да имаме мокра кърпичка без алкохол и или някакъв вид масло и да я доближим към продукта. И в двата случая при изсъхване ще изчезне напълно.
Обаче ако натъркаме с мократа кърпичка и не се появи никаква следа, то този продукт пред нас определено е от изкуствен материал.

Още нещо любопитно – естествената кожа топли, а изкуствената не. За да проверим материала, можем да го натиснем здраво към длънта ни за около 30 секунди. След това да допрем продукта до бузата ни, ако е топло – значи е кожа. Ако не, значи държим в ръцете си парче кожен заместител.

Също така артикулът може да бъде внимателно прегледан. Обикновено производителите на кожени обувки или дрехи не крият краищата на кожените пластини в шевовете. И тези, които правят неща от изкуствена кожа, се опитват да скрият всичко.

Ако вече сме закупили нещо и искаме да проверим от какъв материал е, има друг метод. Взимаме тънка игла и пробиваме материала на най-невидимото място. През истинската кожа иглата ще минава много лесно, а през еко кожата – със скърцане.

Отговорните производители, в допълнение към продукта, прилагат мостра от материала. Този етикет се предлага в различни форми. Също така на етикета може да има забележка. На английски истинската кожа звучи като genuine leather, на италиански – vera pelle, на френски – cuir, а на немски – echtleder.

Колкото и да са качествени кожените изделия, хората все по-често отказват да ги купуват. С малки стъпки светът върви към по-хуманно отношение към животните.