Как чупиш орехите у дома? Пробва ли този работещ начин? (Видео)


Знаеш ли, че едно възрастово орехово дърво може да даде до 100 кг плодове с кора? Това дърво има ствол 1 м и трябва да е поне на около и повече от 20 години. Дърветата на възраст 10 – 15 години дават средно по 20 – 30 кг орехи на сезон. Разбира се това завииси и от условията на отглеждане на дървото. Климатичните условия също играят роля. Орехите са сред любимите ядки на мнозина. Ядките без черупки се съхраняват на сухо, хладно и добре проветриво място, в платнени торби или дървени сандъци.

Има много хора, които си изкарват допълнително пари продавайки своите домашни орехи. Те са измислили и техники на чупене, различни може би от тези, които знаеш ти. Нека проверим.
Как да счупим ядките без да ги повредим?

За тези цели е подходяща бутилка шампанско или бира. Постави гайката на гърлото на бутилката с основата надолу и удари „чучура“ с чук. Опитай се да разпределиш равномерно силата на удара и внимавай!

По този начин и най-плътната обвивка може да се разцепи, оставяйки сърцевината непокътната. Ако решиш да пробваш това у дома, с една обикновена бутилка можеш да обелиш средно 5 килограма ядки за един час.

Обелените ядки могат да се съхраняват 1-2 месеца на стайна температура. Ако се съхраняват по-дълго, те губят вкуса си и могат да гранясват.
Ето и видеото, което към момента има над 400 000 преглеждания:

Някои коментират, че препоръчват вместо бутилка, да се ползва метална тръба, тъй като бутилката може да се счупи. Ако решиш да опиташ, подходи внимателно. Ако знаеш други трикове, сподели ги с нас в коментар!