Какво не трябва да даваш назаем дори на близки и роднини…


Когато даваме нещо назаем, трябва винаги да бъдем внимателни и да го правим със здрав разум. Било то лични вещи или сума пари. Не трябва да се ръководим само от съчувствието и от добродетелите, които имаме. Трябва да бъдем разумни.

Знаем много истории, когато хората са изгорели със сума пари, които са заели на приятели. Знаем много добре и поговорката „Ако не искаш да виждаш някого повече – дай му пари назаем.“.
Разбира се това опира и до лична преценка. Все пак ни съветват, че има вещи, които не трябва да даваме при никакви обстоятелства, дори и роднии да ни поискат и много да ни молят за тях.
Събрахме някои суеверия, които са изпитани във времето, за някои дори ние се изненадахме.

Сол – случвало ли ти се е съсед да ти почука на вратата и да поиска сол, или на теб да ти се наложи да отидеш до някого? Често срещана практика, но според суеверията опасна. Народните знаци и суеверия казват, че солта може да съхранява информация. Когато вземем сол назаем, рискуваме да си навлечем несподелена любов, бедност и провал в работата.

Прибори за хранене и съдове – казват, че приборите и съдовете, които използваме активно в ежедневието, абсорбират нашата енергия.

Дрехи – казват, че те също пазят информация за нас. Затова не трябва да даваме дрехите си назаем.


Метла – Метлата отдавна се смята за много важен предмет в къщата. Тя измита всички боклуци от къщата, но също така служи за енергийно почистване на дома. Много амулети са направени от метли… Този прост предмет в старите времена е бил защитник от зли духове. Следователно, вземайки назаем метла или съвременния ѝ еквивалент – четка за почистване, лишаваш къщата от мощна защита. Кой знае какви зли духове могат да се появят тогава на прага.

Хляб – да споделиш последното парче хляб означава бързо да се окажеш в бедност. Освен това хлябът не може да се дава над прага и след залез слънце. В противен случай рискуваш да загубиш благополучието на семейството.

Бижута – Скъпоценните камъни и метали са склонни да запомнят енергията на собственика си. Просто казано, бижутата се привързват към нас.

Игли – казват, че много гадатели и магьосници ги употребяват, затова не взимай игла назаем. Дори да намериш на улицата, остави я там и не я взимай. Има и ритуал – загряваш иглата на огън, после я топиш в солен разтвор и я държиш няколко часа. Колкото и странно да звучи, това са правили нашите предци, така са защитавали семейното щастие.

Вярваш ли в суеверия? Знаеше ли за тези? Спазваш ли някои и ако да, сподели в коментар кои.