Какви кухненски съвети ми е завещала моята мъдра баба?


Бабите обичат да преподават. И младите хора – да отхвърлят съветите им, казват те, тези препоръки вече са остарели! Но старите съвети от уважавани хора могат да бъдат много полезни. Например кухненските трикове, за които ми е разказвала баба ми, все още ги използвам. Понякога е по-добре да слушаш бабите! Те има какво да ти кажат, а и важи фразата „накъдето Вие сте тръгнали, оттам ние се връщаме“.


Как да нарежем лук без да пролеем сълза?

Лукът е недолюбван зеленчук от всички домакини. Може да не ви трогне новата турска мелодрама, може да сте безразлични към бездомните животни, но именно лукът ще ви разплаче. Как да опитомим този коварен зеленчук? Баба съветваше, когато се реже лук , да се взема вода в устата . Тогава острата миризма на лук няма да ни разплаче. Има още няколко начина , за които разказа баба. Например, когато режете лук, острието на ножа винаги трябва да е мокро. А до дъската за рязане можете да поставите восъчна свещ. И романтично, и сълзи от лук няма да текат.

Размекнете маслото бързо и лесно
Старите съвети от баба са съкровищница. Например, какво бихте направили в ситуация, в която няма абсолютно никакво време за размекване на маслото? Баба съветва в този случай да го настържете . Тогава дори твърдото масло върви добре с другите съставки за ястието.

Твърде много сол или черен пипер
В кухнята може да се случи всичко – ръката трепне за миг и ястието вече е пресолено или има добавен твърде много черен пипер. Ако сте прекалили с пипера, обелете картоф и го смесете с ястието, след което го отстранете. Картофите поемат излишните подправки. А за прекалено солено ястие може да използвате филийка хляб.

От тенджерата се излива пяна
Готвите например паста или картофи и от тигана се излива пенеста вода. За да улесните живота си и да не преследвате ястието през цялото време, сложете дървена лъжица в тигана . Пяната ще се издигне само до лъжицата и няма да изтече.

Лоша миризма в кухнята
Кухнята е пълна с аромати и не винаги приятни. Често се усеща и миризма на горещо олио, изгоряло или препечено ястие. Да се отървете от нежеланата миризма е лесно. Баба винаги слагаше купа с оцет. Киселината ще неутрализира всички миризми.


Как отворен буркан със сладко да не се сдобие с мухъл?

Отворен буркан със сладко е любимо местообитание за мухъла. Такъв деликатес вече не може да се яде, дори ако той е внимателно отстранен. Какво да направите в този случай? Старият съвет гласи, да сложите малко пудра захар отгоре, преди да навиете сладкото в буркани. Предотвратява появата на гъбички и развитието на бактерии в буркана.

За да предотвратите покълването на картофите
Всеки знае, че картофите трябва да се съхраняват на сухо и тъмно място. Но това често не го спасява от покълване. Има обаче един трик, който ще помогне. Поставете ябълка в торба или кутия с картофи. Този плод допринася за дългото съхранение на грудките.

Бабините съвети никога не са ме подвеждали. Съгласете се, във всеки от тях има рационално зърно. Трябва по-често да се вслушваме в думите на възрастните хора, те имат повече опит и знания!

Превод: klasikbg.com
Снимки: © Depositphotos