Защо опитните готвачи накисват картофите преди пържене?


Вероятно всеки знае как бързо и вкусно да готви картофи. Измих, почистих картофите- и веднага в тигана или във фритюрника. Но дори и в тази технология на готвене има някои нюанси Ще разкажем за един лайфхак, благодарение на който пържените картофи ще се окажат невероятно вкусни!

Факт е, че този лайфхак е резултат от малък експеримент, случил се случайно. Една вечер след работа обелих картофи за пържене за вечеря. Исках да ги направя с чесън и обелих и него. Оставих зеленчуците във водата. Захванах се с други задачи, мина доста време и се сетих за картофите.

След дългия престой във водата си мислех, че нищо няма да става от тях и ще трябва да беля нови. Но каква беше изненадата ми, когато влязох в кухнята, от която се носеше вкусна миризма на чесън. Картофите лежаха във водата много дълго време и изобщо не се влоши състоянието им! И след пържене се оказаха много вкусно!

Защо готвачите съветват накисване на картофи?

Оказва се, че случайният ми кулинарен експеримент далеч не е тайна в света на професионалната кухня. Накисването на картофи се препоръчва и от опитни готвачи . Въпросът е не само, че чесънът предпазва картофите от разваляне, а зеленчуците могат да стоят във вода поне цял ден. Тайната е в нишестето . В крайна сметка картофите са лидер сред всички продукти по отношение на съдържанието на това вещество. По време на пържене нишестето предотвратява образуването на златиста коричка, която всички обичат толкова много. Затова преди пържене не забравяйте да накиснете картофите във вода, така че нишестето да излезе заедно със сока. Пържените картофи са невероятно вкусни. Със запържена хрупкава коричка отвън и мека плънка отвътре.

Превод: klasikbg.com
Снимки: © Depositphotos