В какви условия живеят хората в Хонг Конг: ужасни „къщи-гробници“ и метални мравуняци


Хонконг е основен административен регион на Китай. Той се развива бързо, като е едновременно морско пристанище и световен финансов център. Над 7 милиона души живеят в Хонконг. Само на пръв поглед обаче изглежда, че това е страхотен и идеален вариант за живот и развитие. Всъщност има много проблеми, особено с жилищата.


В Хонконг има десетки небостъргачи и луксозни жилища, но поради пренаселеността бедните хора са принудени да се скупчват в покрайнините в ужасни апартаменти, с още по-ужасни условия. Те избират къщи-мравуняци или ги наричат още „къщи-гробници“, защото има много малко място в жилищата. Понякога такъв апартамент е по-малък от стандартно паркомясто. Стандартен апартамент за 5-членно семейство е около 25 м². Един възрастен има 2 m². Дори още по-малко пространство…


Микроапартаментите и малките къщи, разбира се, са многократно по-евтини от обикновените жилища. Цената на наема скача до небето, така че бедните живеят в истински бараки, метални клетки и дори къщи, направени от дърво. Апартаментите са толкова малки, че в една стая може да има тоалетна, кухня и спалня едновременно.

ООН нарече подобни жилища „обида срещу човешкото достойнство“, но хората просто нямат избор заради цените.


С всяка година ситуацията само се влошава. Хиляди хора все още чакат за социални жилища.
Ситуацията в държави като Индия, Тайланд и Виетнам не е по-различна. Какво мислите, каква комфортна площ трябва да има едно семейно жилище?