Американските недвижими имоти – защо имат ниски огради, мечта или проблем са в действителност?


Вече десетилетия гледаме американски филми, които описват идеалния живот. Красиви, уютни и просторни къщи, в които живее щастливо семейство. Мама в престилка е заета в кухнята над поредния ябълков пай, баща играе на топка с децата на най-зелената морава. Първото нещо, което хваща окото ни е американският дом – мечта. Едва ли има хора, които не са си мечтали за подобен уютен дом.
Знаем ли обаче какви правила заобикалят хората с недвижимо имущество в Щатите?

Свикнали сме, че нашата къща е наша собственост. Ако искаме, ще направим ремонт, ако искаме, ще организираме цялостно преустройство, а ако ни омръзне, ще го съборим напълно. Но в САЩ нещата не работят по този начин. Всяко Ваше действие в американския дом трябва да бъде съгласувано със специални служби. И не става въпрос само за ремонти. Ако желаете да поставите допълнителни контакти, да смените подовата настилка или да разделите стаята с преграда, трябва да уведомите за това. Както можете да си представите, отнема много усилия, време и пари.

И ако домът ви след основен ремонт се е променил твърде много, те дори могат да вдигнат данъка върху него. Ще се счита, че къщата е модернизирана. Затова не прекалявайте и с актуализациите.
Ако решите да правите нещо на своя глава, Ви съветваме да се откажете. Съседите ще разберат всичко и ще докладват, когато е необходимо.

В Щатите няма високи огради, масово къщите са с ниски огради или изобщо нямат такива. И това е направено с причиа. При възникнал пожар, пожарната кола трябва да може бързо да стигне до дома, за да изгаси възникналия огън. Освен това когато всички те виждат наоколо, няма да се опитваш да нарушиш закона. А и естетически имотите изглеждат по-добре.

Вероятно сте забелязали колко хармонично изглеждат тези американски къщи в киното. Дизайни перфектно съчетани един с друг, нищо излишно, уютно, красиво. Факт е, че решенията относно външния вид на цветни лехи, тревни площи, парцели и къщи не се вземат от всеки отделен наемател, а от районната администрация. Цената на квадратен метър на всяка къща, разположена на нейната територия, зависи от това колко красив и проспериращ изглежда района.

Ние сме свикнали на пълна свобода, когато става въпрос за нашата собственост. Но американците са свикнали с тези норми, които правят живота им толкова перфектен. Мислите ли, че имаме нужда от толкова строги правила?