Те забогатяха благодарение на невероятни находки в задния им двор


Често се случва хората да намерят всякакви дреболии, оставени от бившите собственици или някой друг у дома, но понякога сред тези неща има наистина ценни и необичайни находки.

Златна монета на 500 години
През пролетта на 2020 г. много от нас по добре известни причини се оказаха затворени в домовете си. Опитвайки се по някакъв начин да отвлече вниманието от събитията в света и да не умре от скука в рамките на четири стени, жителка на английския Портсмут, Аманда Джонстън, реши да изпробва металдетектора на сина си. Купи го преди няколко години, но никога не e бил използван. Особено без да разчита на нищо, жената започна да търси съкровища точно в задния двор на къщата си.

Сред различни дреболии и дрънкулки тя успя да намери монета. И това не беше просто пени, а много рядка златна монета, емитирана преди повече от 500 години. Приблизителната ѝ цена беше £2500. Монетата е изработена от 22-каратово злато и тежи 5 грама. Колкото и да е странно, Аманда живее в „Moneyfields“ (Moneyfields – буквално означава „парични полета“). Оказва се, че това място напълно оправдава името си.

Старо бомбоубежище

Американецът Джон Симс, който наскоро се премести в нов дом в Тусон, Аризона, оглеждаше двора си и направи напълно неочаквано откритие. Разбира се, той знаеше, че е купил имота от ексцентрична личност, но дори не подозираше какво може да намери. Първо Джон видял шахтата, затрупана с пръст, и мислейки, че тя е просто „враснала“ в почвата през годините, се опитал да я издърпа с трактор.Неуспешен опит.
Оказа се, че това е входът на истинско бомбоубежище. Освен това беше пълен с продукти (за съжаление всички те вече са били изтекъл срок на годност). Въпреки че тази находка не го направи буквално богат, но според него „беше много хубав бонус към покупката“.

Кост на динозавър

Със сигурност има такива сред Вас, които са намерили някаква „неразбираема измишльотина“, като не са намерили никаква полза от нея, са я поставили в ъгъла и след това безопасно са забравили за нея. Точно това се случи с Джон Ламбърт от Съфолк. Когато през 1997 г. един човек се грижи за своята градина и се натъква на странен предмет, който прилича на камък. Той беше дълъг 42 сантиметра и тежеше почти 7 килограма.

Поставяйки „нещото“ в бараката, той в крайна сметка забрави за него. Така изминаха 16 години, докато през 2013 г. Джон се пенсионира и започна да сортира боклука, натрупан през годините. Тогава една стара находка привлече вниманието му. Ламбърт я заведе при познат геолог, който каза на изумения пенсионер, че това не е камък, а … кост. Последвалият анализ дори установи видовата идентичност на динозавъра. Това беше възрастен плиозавър, живял преди около 150 милиона години. По-късно Джон продава костта на частна колекция и прави добри пари от нея.

Пръстен с диамант

Понякога, преди да намерите нещо, трябва да го загубите. Канадка на име Мери Грамс загуби диамантения си пръстен, докато работеше във ферма. Това се случи преди повече от 13 години. Но, както виждате, жената го намери там, където най-малко очакваше. Един ден снаха ѝ дойде на гости и отидоха да берат моркови в градината. Когато започнаха да мият зеленчуците, Мери забеляза с учудване, че един от кореноплодите се перчи … с диамантен пръстен. Още повече, че е загубила преди 13 години. Морковът много успешно поникна през пръстена и върна бижуто на собственика му.

Яйце на динозавър?

Ако смятате, че случаят с Джон Ламбърт, който намира кост на динозавър, е уникален, не е така. Това, което откри аржентинският фермер Хосе Антонио Ниевас, е още по-необичайно. През 2015 г. за Коледа решава да се разходи из земите си и стига до реката. Именно там Хосе забеляза сферичен обект, едва стърчащ от земята, който имаше много внушителни размери. Човекът взе лопата и започна да го разкопава.

Първоначално той помислил, че това е огромно яйце на динозавър, от което никой никога не се е излюпил, но сгрешил. Поканените експерти стигнаха до извода, че пред тях е нещо много по-удивително. Всъщност това беше непокътната черупка на глиптодонт, гигантско праисторическо животно, което не е нищо повече от предшественик на броненосеца. Glyptodon изчезна от нашата планета сравнително наскоро – преди около 10 000 години. Останките му обаче са много редки и ценни.