Семейство се сдоби с известен изчезнал шедьовър твърде изгодно


Британско семейство, решило да купи мраморна градинска скулптура за скромните 5000 паунда преди 20 години. Оказва се, че всъщност те са закупили изгубен шедьовър на стойност най-малко 8 милиона паунда.

Оказва се, че импулсивната покупка на стара градинска скулпутура е произведение на Антонио Канова. Статуята всъщност е наречена „Легналата Магдалена“. Тя била поръчана през 1819 година от тогавашния министър-председател лорд Ливърпул за 1260 паунда. След това е продължила да бъде в неговите наследници, но след пожар изчезва мистериозно. Появява се в двора на друга дама, която също я продава и така във времето следите били напълно изгубени.

Експерт на име д-р Марио Гудерзо нарече „чудо“, че скулптурата е намерена, след като учените са я търсили десетилетия. „Това събитие слага край на една невероятна история, достойна за перото на романист, за мраморна скулптура с голяма историческа стойност и голяма естетическа красота, създадена от Канова през последните години от неговата творческа дейност.
Легналата Магдалена ще бъде продадена от настоящите собственици, които са пожелали анонимност.