Основателят на Patagonia дарява компанията на стойност 3 милиарда долара


Милиардерът, основател на компанията за облекло за дейности на открито Patagonia, се отказва от нея.

Ивон Шуинар основава модната марка през 1973 г., като първият магазин е открит във Вентура, Калифорния.

Patagonia се превърна в глобална компания, чиито приходи се оценяват на 1,5 млрд. долара годишно.

Милиардерът разкри, че компанията е претърпяла значителна промяна. Въпреки това Шуинар не е продал компанията, не я е направил публична и не я е предал изцяло на децата си.

Вместо това Шуинар, съпругата му и двете му деца са предоставили компанията на организации с нестопанска цел – Holdfast Collective и Patagonia Purpose Trust, в опит да се борят с изменението на климата.

Годишната печалба на компанията – около 100 млн. долара – впоследствие ще бъде използвана по целия свят за опазване на околната среда.

„Всяка година парите, които печелим след реинвестиране в бизнеса, ще бъдат разпределяни като дивидент, за да подпомогнем борбата с кризата“, заяви Шуинар.

Тръстът Patagonia Purpose Trust – ръководен от семейството – ще притежава два процента от акциите на Patagonia, докато Holdfast Collective ще притежава 98 процента от компанията.

Холдфаст колектив е благотворителна организация, базирана в САЩ, която е „посветена на борбата с екологичната криза“.

Основателят на компанията отбелязва: „Въпреки огромните си размери, ресурсите на Земята не са безкрайни и е ясно, че сме надхвърлили границите им.

„Вместо да извличаме стойност от природата и да я превръщаме в богатство, ние използваме богатството, което Патагония създава, за да защитим източника.“

Промяната беше разкрита чрез отворено писмо на Шуинар, озаглавено „Земята сега е нашият единствен акционер“.

Шуинар заявява как „никога не е искал да бъде бизнесмен“ и е започнал като „занаятчия“.

Patagonia обяви решението и чрез страницата си в Twitter в сряда, 14 септември. Постът гласи:

„Здравейте, приятели, току-що подарихме компанията си на планетата Земя. Добре де, по-нюансирано е от това, но днес сме затворени, за да отпразнуваме този нов план за спасяване на нашия единствен дом. Ще се върнем онлайн утре.

„Вместо „да станем публични“, можете да кажете, че „ставаме целеви“. Вместо да извличаме стойност от природата и да я превръщаме в богатство за инвеститорите, ние ще използваме богатството, което Патагония създава, за да защитим източника на всяко богатство.“

Решението на Шуинар да се опита да се дистанцира от масовото си богатство следва стъпките на основателя на Microsoft Бил Гейтс.

По-рано тази година Гейтс заяви, че напълно възнамерява да се откаже от мястото си в световния списък на милиардерите на „Форбс“, докато е още жив, като се зарече да следва принципа „давай, докато си жив“.