Нова Зеландия представя електрически воден велосипед


Базираната в Нова Зеландия технологична компания Manta5 представи електрически велосипед, който може да се движи по вода. Hydrofoiler SL3 на стойност $9000 се плъзга по повърхността с 20 километра в час. Според създателите му дори начинаещ може да се научи да го използва само за 40 минути.

Когато велосипедът вече се движи достатъчно бързо, подводните крила отпред и отзад го карат да се издига и да се плъзга по повърхността на водата.

„Както при наземния велосипед, колкото повече тренирате и колкото повече овладявате механиката, толкова повече удоволствие ще получите от карането. Падането и намокрянето в началото е част от забавлението.“ – уверяват от технологичната компания.

SL3 е изработен от въглеродни влакна и авиационен алуминий, което го прави достатъчно плаващ и лек, за да бъде теглен при водни спортове без ремарке. Неговият модулен дизайн опростява съхранението и дори неопитен потребител може да го сглоби без инструменти направо на плажа. В сглобен вид е с дължина 2,2 метра, ширина 2 метра и височина 1,4 метра и тегло около 40 кг.

Всички модели могат да се движат с пълно зареждане 4,5 часа, което според създателите е най-дългото време за пътуване сред електрическите водни превозни средства.
Водното колело разполага с всички необходими предпазни механизми, включително двоен водоустойчив слой защита, който обгражда батериите и капак, който покрива винта.

Големият дисплей показва важни показатели като обороти на двигателя и ниво на батерията, докато сензорите за накланяне прекъсват захранването на витлото незабавно, когато бъде открито падане.