Не купувам освежители, напръсквам мебели и килими с тази вълшебна смес, цялата къща ухае приятно


Леля ми обича да казва, че парите идват само в къща, която е чиста и мирише добре. Тя смята, че е много важно къщата да се напълни с приятен аромат. Така веднага става по-уютно и има усещане за невероятна чистота. За да направи това, тя прави освежител за дома със собствените си ръце. Според нея в купените има твърде много химия, а ефектът никак не е същият. Леля ми сподели рецептата с мен, а аз бързам да я споделя с теб.

Начинът за правене на освежители в домашни условия е прост, може би дори банелен. За приготвянето ще ти е нужна сода за хляб. Имайки предвид размера на дома, обикновено са достатъчни 2 супени лъжици. Към содата се добавя половин лъжица сол. Всичко се разбърква.

Тук идва и друг важен момент – нуждата от етерични масла. Продават ги в близките дрогерии. Всеки има различни предпочитания – едни харесват мириса на лавандула, други на ванилия, трети на портокал.

Ако желаеш у дома да се чувствате бодри, енергични – препоръчвам цитрусовите аромати. За подобряване на настроението е подходящо чаено дърво или евкалипт. Също така си струва да се има предвид наличието на алергии.

И след като внимателно сме подбрали аромата, добавяме 10 капки от любимото етерично масло към сместа от сол и сода. Ако сложим повече капки, съответно миризмата ще бъде по-наситена.
Трябва да разбъркаме добре тази смес, за да не останат бучки. Препоръчително е получената смес да се изсипе в цедка и да започнем да поръсим на места в апартамента, където може да се абсорбира.

Леля ръси върху килима. Оставя за около 20 минути, след което старателно отстранява с прахосмукачката. За това време ароматът се абсорбира в килима и ухае навсякъде.

Имаме котки вкъщи. Също така редовно обработвам леглата им. Но не използвам смес с етерични масла, а обикновена сода. Аз също поръсвам за 20 минути и след това отстранявам с прахосмукачката старателно.