НАСА откри „океански свят“, където 1 година продължава само 11 дни


НАСА откри водна планета на 100 милиона светлинни години от Земята , която прави обиколка около своята звезда на всеки 11 дни.

Група астрономи от Université de Montréal се натъкнаха на океанската планета чрез сателита за изследване на транзитни екзопланети на НАСА или TESS, според проучване, публикувано в The Astronomical Journal.

Кредит: Александър Юртченко / Alamy Stock Photo

CNET съобщава, че планетата, покрита с вода, наречена TOI -1452 b от учените, се смята, че живее на 100 милиона светлинни години от Земята и обикаля в двойна звездна система сред съзвездието Дракон. Професорът от Université de Montréal René Doyon каза в съобщение за пресата: „Изключително съм горд от това откритие, защото то показва високия калибър на нашите изследователи и инструменти.

„Благодарение на OMM, специален инструмент, проектиран в нашите лаборатории, наречен SPIRou, и иновативен аналитичен метод, разработен от нашия изследователски екип, успяхме да открием тази единствена по рода си екзопланета.“

Въпреки че все още трябва да се проведат още изследвания, се смята, че новооткритата планета е 70 процента по-голяма от Земята и нейната плътност може да съответства на наличието на дълбок океан. Водещият автор на изследването Charles Cadieux сподели: „ TOI -1452 b е един от най-добрите кандидати за океанска планета, които сме открили до момента. Но удивително се съобщава, че планетата седи достатъчно близо до своята звезда, натрупвайки лека температура, която потенциално може да поддържа живот. Въпреки това, видът живот и колко дълго може да процъфтява е нещо, което изследователите все още се опитват да разберат.

Професор Дойон разкри, че екзопланетата трябва да бъде подложена на допълнително наблюдение с космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА , най-големият оптичен телескоп в космоса, известен с високата си инфрачервена разделителна способност, улавящ издънки дълбоко във Вселената.

„Наблюденията ни с телескопа Webb ще бъдат от съществено значение за по-доброто разбиране на TOI – 1452 b“, каза тя.