Любопитно, знаеш ли всъщност състава на продукти като грис, бакпулвер?


Всеки знае крилатата фраза: „Ти си това, което ядеш . “ Качеството на храната влияе пряко на нашето здраве и настроение. Често дори не се замисляме от какво всъщност е направена любимата ни храна. Съставът на хранителните продукти остава на заден план. Решихме да поправим това и да разберем от какво се правят популярни продукти.

Сурими или както някои го наричат „рачени“ пръчици
Защо тези пръчки се наричат „раци“, може само да се гадае. В крайна сметка месото от раци не е включено в състава им. Те са направени от евтини морски риби като минтай. Рибното филе се смесва с белтък и пшеница. Добавят се и купища ароматизатори. Още се използва и черен хранителен оцветител.

Грис
Продукт познат от нашето детство. Всъщност грисът е продукт, произведен от сортово смлени пшенични зърна с много малък диаметър. Така че кашата от грис е почти същата като пшеничната каша.

Хематоген
Любимият деликатес също е изпълнен с тайни. Със сигурност сте чували, че съставът включва говежда кръв. Но не е така. Хематогенът се получава от черен хранителен албумин . И това вещество се получава от кравешка кръв.

Майонеза
Любимият ви дресинг за салата и сос за други ястия – майонеза – можете да закупите в магазина или да го приготвите у дома. Съдържа минимум съставки: масло, яйчен жълтък и лимонена киселина . Вярно е, че в магазинния продукт все още има аромати и консерванти.

Бакпулвер за тестото
Колко рецепти биха отишли на вятъра, ако го нямаше този чудотворен продукт в кулинарията. Бакпулверът за тесто съдържа вещества, които отделят газ. Поради товапри печенето получава рохкава и ефирна текстура. Биологичният бакпулвер се основава на хлебна мая или специални бактерии. А в химическият – карбонати или бикарбонати.

Хумус
Вкусен и оригинален хумус за предястие се приготвя от пюре от нахут . Съдържа още чесън, сусамова паста и лимонов сок.

Тофу
На рафтовете в магазина лежи и се кичи сирене тофу. Всъщност този продукт има много косвено отношение към сиренето. Тофуто не се прави от животно, а от соево мляко . Соевите зърна се почистват добре, прецеждат се и се сваряват. Оказва се соево мляко, на базата на което се прави извара. И след това този продукт се пресова на слоеве, които се продават в нашите магазини. Така че сиренето тофу е напълно вегетариански продукт.