Когато дизайнерите и инженерите решиха да експериментират: най-необичайните автомобили в света


По пътищата сме виждали изключителни автомобили, които се открояват от масовите. Въпреки това има още какво да видим. И тази колекция е тук, именно за това.

Davis Divan

Това странно триколесно превозно средство се появи няколко години след края на Втората световна война в Съединените щати. Каросерията на кабриолета имаше „авиационни“ аеродинамични форми и беше изработена от алуминий. Обемът на 4-цилиндровия двигател е 2600 кубически метра с мощност 63 литра. с., което може да ускори колата до 187 км / ч. В същото време разходът на гориво беше само около 4-5 литра на сто. Предвиждаше се американците да го грабнат и заради неговата маневреност и спестяване на място на паркинга.

Но основателят на производствената компания Глен Дейвис беше не само мечтател, но и отличен манипулатор (напомнящ на настоящия Илон Мъск). Той успя да убеди кредиторите в успеха на своето потомство и те му дадоха 1,2 милиона долара. Дейвис стартира широка рекламна кампания и дори произведе 12 … копия на своето чудо. Американците не се нуждаеха от такава странна триколесна кола и компанията фалира. Е, мечтателят Дейвис влезе в затвора за 2 години.

Reliant Robin

Още едно чудо триколка от 1973 г., този път от Великобритания. Вече нямаше тяло на „самолет“, производителят разчиташе на прости детайли. Каросерията на Reliant Robin като цяло е изработена от композитни материали, а теглото на триколката е не повече от 500 кг. За разлика от американците, британците приеха този дизайн с ентусиазъм, колата дори беше произведена в няколко версии. Удивителното е, че колата в тази концепция преживя 3 рестайлинга и се произвеждаше до 2001 г. Вярно е, че последната версия е продала само 65 броя.

BMW Z1

Този двуместен роудстър издържа само 3 години на поточната линия: колите се произвеждали от 1988 до 1991 г. Характеристиката на дизайна на BMW Z1 бяха вратите му: те дори не се отваряха нагоре или настрани, а надолу. Задвижването се осъществяваше на задните колела, 2,5-литровият двигател произвежда 170 к.с. с. През годините на производство са произведени около 8000 копия, което е разбираемо – дизайнът и формата на тялото, включително практичността, не са за всеки. Но баварците не биха били себе си, ако не изненадаха обществеността – последното серийно копие беше пуснато с десен волан…

Lotus Europa

Това британско купе със среден двигател е пуснато през 1966 г. и се произвежда до 1975 г. (първо поколение). Задвижването, според тогавашната мода, беше задно, а 1,5-литровият двигател, който произвеждаше само 82 конски сили, беше заимстван от Renault.

Bugatti Type 57S

Bugatti Type 57S е произведен през 1938 г. и днес са оцелели само 2 екземпляра. И всичко това, защото общо бяха 4! Това е най-красивата кола на всички времена и народи, според общоприетия канон. Дизайнът на колата е просто невероятен. Първата оцеляла кола принадлежи на италианския моден дизайнер Ралф Лорън, втората е изложена в един от американските музеи. Цената на всяка от тях е 30-40 милиона северноамерикански долара, това е и най-скъпата кола в историята. Към момента на напускане на завода това беше и най-бързият сериен (макар и 4 екземпляра) автомобил – скоростта му беше 200 км / ч.

Subaru BRAT

Самият дух на машината е важен – тя е била собственост на световни знаменитости, включително президента на САЩ Роналд Рейгън, американските режисьори обичали да я снимат.

Chevrolet SSR

Общо за 3 години бяха произведени около 25 000 копия, но дори и в Щатите нямаше успех.

Fiat Multipla

Всъщност това е компактен ван, но с катастрофално малки колела и с нисък просвет. Дизайнът наподобява ранена патица и не напразно колата е призната за „Най-грозната кола“ според списание Top Gear.

Stout Scarab

Смята се, че този модел е станал прародител на съвременните миниванове. Дизайнът на автомобила е толкова изпреварил времето си, че е по-лесно да си го представите в научно-фантастичен филм, отколкото по пътищата.

Peel P50

Това е най-малката едноместна кола, която е била масово произвеждана. С тегло само 59 килограма и дължина от 137 см, тази кола ускорява до 64 км/ч.
По времето на производство един такъв автомобил е струвал близо 200 паунда, а в момента колекционери са готови да дадат за оцелял екземпляр 20 000 паунда.