Как да подобрите паметта си: 4 добри навика


Нашият мозък е „пластичен“ не само в детството ни. Той е в състояние да формира нови невронни връзки през целия живот. Затова си струва да се справяте с постоянно постъпващата информация, за да облагодетелствате мозъка и да се опитате да забавите болестта на Алцхаймер .
В помощ са изучаването на чужди езици, запаметяването на поезия и редовните упражнения с кубчето на Рубик. В допълнение към тези дейности ще Ви покажем как да подобрите паметта си с още четири добри навика.

Ако имате проблеми със запомнянето на информация, то сте попаднали на правилното място. Наистина, с помощта на прости, но редовни действия, описани в статията, ще подобрите паметта си.

Движение – ходене
Хипокампусът е областта на мозъка, отговорна за паметта. Може да се стимулира по различни начини. Но един от най-ефективните методи е ежедневната физическа активност. Трябва да е умерено. Следователно дори 20 минути разходка на чист въздух ще намалят риска от пропуски в паметта в по-напреднала възраст. В крайна сметка това може да помогне за увеличаване на притока на кръв към мозъка. Това ще има положителен ефект върху изострянето на паметта.

Кафе
Изследователите твърдят, че една чаша кафе, изпита на обяд, влияе на мозъчната функция. Благодарение на кофеина, съдържащ се в тази напитка, паметта се подобрява. Ако нямате противопоказания за употребата на този продукт, трябва да помислите за редовната му употреба. В крайна сметка, според заключенията на учените, три чаши кафе на ден могат да намалят шансовете за развитие на проблеми с дългосрочната памет при възрастните хора.

Свежи аромати
Стръкче лавандула или мента трябва да станат Ваши верни спътници, ако имате нужда от оптимизиране на мозъчната функция. Множество проучвания показват, че приятните миризми помагат за това, като намаляват риска от пропуски в паметта. Основното нещо е да се опитвате всеки ден да фокусирате вниманието си върху вдишването на свежия аромат. Такава минутна практика ще даде резултати. Тъй като ментонът и цинеолът са съединения, открити в билките, те помагат за подобряване на паметта и бдителността.

Боровинки
Пресните плодове също ще помогнат за предотвратяване на проблеми с паметта . Учените са доказали, че хората, които редовно консумират 100 грама боровинки дневно, вече не се оплакват от загуба на памет. Работата е там, че боровинките съдържат антоцианиди и процианиди. Това са растителни съединения, които подобряват качеството на сигнализиране от мозъчните клетки. В допълнение, те са в състояние да съдържат възпаление, което често води до увреждане на паметта.