Истинската причина осъдените на смърт да получават последно хранене е много изненадваща


Всички сме виждали и чували новини през годините за някои от странните и прекрасни последни ястия, които американските затворници искат, преди да бъде изпълнена смъртната им присъда.

Но спирали ли сте някога да се замислите как се е стигнало до това нещо?

Оказва се, че това не е просто странна традиция. Това е нещо, което намира връзка и обяснение много назад във времето. Разбира се, не всички щати предлагат на затворниците последно хранене по техен избор. В някои пък има ограничения за това какво могат да поискат хората.

Но въпреки това спекулациите около целият този ритуал продължават.

По-рано Аризона публикува списък с искания за последно хранене, а служители на затворите допълниха с разказки какво са яли затворниците за последно.

Всъщност практиката може да има корени в света на древните гърци.

Това се предполага в статия, написана от учен от университета „Мърсър“ в Джорджия през 2014 г.

В тази публикувана статия се посочва, че идеята за последното хранене преди смъртта може „да се простира през вековете от историята на Съединените щати и отвъд“.

Много хора смятат, че идеята за последното хранене идва от Тайната вечеря, която е ял Исус Христос, преди да отиде на разпятието си. Но има вероятност тя да е съществувала още по-рано преди това – в предхристиянска Гърция.

В статията се твърди, че: „В Древна Гърция е трябвало да нахранят човека, който ще бъде осъден на смърт, за да може той да премине през река Стикс в подземния свят и да не се върне като гладен призрак.“

Никой не иска гладни призраци да бродят наоколо, нали?

И ако цената за избягване на това е той да си хапне няколко хамбургера и пилешки хапки, то нека бъде така.

По-късно има предложения за това как се е развила тази практика.

„Някога пуританите от Масачузетс са организирали грандиозни пиршества за осъдените, вярвайки, че това наподобява Тайната вечеря на Христос. Това било общо изкупление за общността и затворника“, посочва авторът на статията.

Действителната истина – както често се случва с тези неща – вероятно е скрита в мрачните дълбини на времето, но има някои интересни теории, с които може да се съгласим.

Както вече споменахме, различните места имат различни възгледи за това какво могат да поръчват затворниците, ако изобщо им е позволено.

Тексас е един от щатите, които забраняват последното хранене на осъдените затворници, след като Лорънс Ръсел Брюър си поръчва огромно ядене, а след това не изяжда и хапка.

В Аризона затворник може да поиска храна, като попълни формуляр не по-късно от 14 дни преди насрочената дата и „ще бъдат положени разумни усилия, за да се удовлетвори искането“.

Във Флорида храната трябва да може да се закупи на място, а сумата, която се изразходва за нея, е ограничена до 40 долара.

Все пак за тази сума може да се получи прилична храна.

В действителност може би очарованието от последното хранене остава, защото то показва човешката страна на хората с такава присъда.

В интервю за BBC News Дебора Дено обяснява: „Това ни връща към факта, че това е човешко същество, което няма да вечеря повече като нас.“