Дубай строи огромна Луна на стойност 5 милиарда долара


Канадска архитектурна компания иска да пренесе космическите пътешествия на Земята, като изгражда курорт с формата на луна на стойност 5 милиарда долара. Компанията Moon World Resorts Inc предлага да построи курорта с височина 735 метра в Дубай и той може да бъде готов до 48 месеца.

Ако се осъществи, се очаква мястото за почивка във формата на планета да привлича 2,5 милиона гости годишно и да разполага с уелнес център и нощен клуб.

Курортът ще включва сектори като космически туризъм, хотелиерство и технологии – всички разположени на огромна луна с кратери.

Moon World Resorts Inc. заявиха, че той ще даде тласък на икономиката на Дубай.

Според Hypebeast лунната структура на площ от десет акра ще включва и „лунна колония“. Насочена е към хора, които искат да имат достъп до космически туризъм на достъпни цени.

Нещо повече, курортът ще включва 300 частни жилищни единици, наречени „Sky Villas“, които могат да бъдат закупени, а собствениците на тези вили ще станат членове на ексклузивен частен клуб, разположен на място.

Майкъл Р. Хендерсън, един от съоснователите на курорта, разказва за проекта пред Arabian Business:

„Moon Dubai ще бъде най-големият и най-успешен съвременен туристически проект в целия регион MENA, който ще удвои годишните туристически посещения в Дубай въз основа на своята глобална привлекателност, познаваемост на марката и уникални множество интегрирани предложения.“

Хендерсън също така разкри, че „10 милиона посетители годишно“ могат да бъдат „удобно настанени“ на място.

Той добави: „Ще окаже значително въздействие върху всеки аспект от икономиката на емирството, включително туризъм, транспорт, търговски и жилищни недвижими имоти, инфраструктура, финансови услуги, авиация и космос, енергетика, селско стопанство, технологии и, разбира се, образование.“

Що се отнася до следващите стъпки, той обясни:

„В момента MWR планира серия от глобални роудшоута през 2023 г., които ще представят Луната на потенциални регионални лицензианти. Едно такова шоу ще се проведе в региона на Близкия изток и Северна Африка, потенциално в Дубай, ОАЕ, като други варианти включват Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн и Кувейт.

„След като единният регионален лиценз за МЕНА бъде получен и бъде избрано точното място, ще започне едногодишна програма за предварително планиране, последвана от четиригодишна програма за изграждане и разработка.“

По-рано това лято Космическата агенция на ОАЕ обяви нов фонд на стойност 820 млн. долара за космическия сектор на страната.

Сара бинт Юсеф Ал Амири, председател на космическата агенция на Емирствата, заяви през юли:

„Създаден е дългосрочен план и програма за развитие на космическия сектор на Емирствата, които да създадат икономически възможности, нови работни места и да помогнат за финансирането на глобални партньорства и нови лидери в областта на технологиите, космическите науки и инженерството тук, в ОАЕ.“