Бивши колонии на Британия искат да си върнат диаманти за 800 млн. от короната


Все по-често се чуват призиви някои от скъпоценностите на кралицата да бъдат върнати в Индия и Африка. Кралица Елизабет II почина в четвъртък, 8 септември, в замъка Балморал, Шотландия. Тя беше на 96 години.

Мнозина излязоха по улиците на Лондон в близост до Бъкингамския дворец, района около замъка Уиндзор, както и в социалните мрежи, за да изразят почитта си.

Други се изказаха за колониалната история на страната, на която кралицата служи в продължение на 70 години.

По-специално, хората призовават за връщането на диаманта Koh-i-Noor, който в момента е поставен в короната на кралицата майка и е част от скъпоценностите на короната, изложени в лондонския Тауър. Както и на Голямата африканска звезда, поставена в скиптъра на владетеля, който също е част от скъпоценностите на короната.

Koh-i-Noor е един от най-големите шлифовани диаманти в света с тегло малко над 105 карата. Смята се, че стойността му е между 140 и 400 млн. долара, но също така е обявен за безценен. Известен е и като един от най-противоречивите диаманти в света.

Макар да се смята, че за пръв път е споменат преди повече от 5000 години в санскритска писменост, диамантът е бил наричан Сямантака, а впоследствие кой всъщност е бил негов собственик е било просто спекулация.

Съобщава се, че до 1304 г. той е бил собственост на раджата на Малва, а след това на императора на Делхи Алаудин Хилджи.

След това, през следващите 300 години, считано от 1339 г., той остава в град Самарканд.

Кох-и-Нур остава в Индия до 1849 г., когато британските сили завладяват Пенджаб и той става част от Британската източноиндийска компания.

След това той е изпратен обратно във Великобритания и през юли 1850 г. е подарен на кралица Виктория.

В крайна сметка диамантът е шлифован и носен от кралицата, която заявява в завещанието си, че той трябва да бъде носен само от жена монарх или от съпругата на държавния глава.

След смъртта на кралица Виктория диамантът става част от скъпоценностите на короната.

Индия, Пакистан, Афганистан и Иран оспорват собствеността на британското кралско семейство върху диаманта Koh-i-Noor, заявявайки, че той е бил откраднат от тях, въпреки че монархията твърди, че е бил „подарък“.

На уебсайта на Лондонската кула се посочва:

„Скъпоценностите на короната, част от кралската колекция, са най-мощните символи на британската монархия и имат дълбоко религиозно и културно значение в историята на нашата нация.“

Индийският политик и бивш международен служител Шаши Тарур обаче нарече Великобритания „длъжник на бившите си колонии“.

„Вместо да върнат заграбеното наследство на законните му собственици, британците се придържат към откраднати артефакти като диаманта Кохинор, който вградиха в тиарата на кралицата майка и безсрамно развяват в лондонския Тауър“, заяви Тарур.

Зачестиха и призивите за връщане на Голямата африканска звезда, известна още като Cullinan I и First Star of Africa.

Африканският архив съобщи в Туитър: „Кралица Елизабет II е собственик на най-големия шлифован диамант в света, известен като Голямата звезда на Африка. Скъпоценният камък с тегло 530 карата е добит в Южна Африка през 1905 г. Той е бил откраднат от Южна Африка. Стойността му се оценява на 400 милиона долара.

„Британците твърдят, че им е бил подарен като символ на приятелство и мир, но това е станало по време на колониализма. Тогава британците заменят името „Голямата звезда на Африка“ с името на председателя на мината „Томас Кулинан“.“