Шотландски суши ресторант купи рекордно голяма риба тон


Суши ресторант в Единбург закупи огромна риба тон – риба с дължина над 2 метра и тежаща 146 килограма. Собственикът на скъп суши ресторант помоли своя доставчик на прясна риба – Елиът, да намери голяма риба червен тон. Според него за готвачите на суши тази риба е „омари, хайвер и шампанско в една бутилка“.

Елиът намира това, което изисква от него търговеца в Барселона, когато поръчва рибата, не може да спи от вълнение преди да пристигне в магазина му.

На 48-годишния търговец на риба Уилям Елиът и неговия екип им отнело два часа, за да разфасоват рибата, изпратена от Барселона.

Елиът споделя: „Червеният тон е застрашен, така че обикновено не препоръчваме да се яде. Но този екземпляр е уловен, когато е бил млад и е отгледан в падока, така че е класифициран като отглеждан, а не див. Отглежда се в Средиземно море край източното крайбрежие на Испания. Обикновено не предлагаме червен тон. Но тъй като беше фермерски продукт, исках да го опитам. За суши ресторант тази риба е най-доброто, което може да бъде.“