Хора продават гривните си от опашката на бдението за Кралицата за до £70 хил.


Иска ми се да вярвам, че мнозинството от хората, които посещават ковчега на кралицата, го правят от уважение и траур за Нейно Величество. Не е изненадващо обаче, че има хора, които се опитват да превърнат смъртта ѝ във възможност за печелене на пари.

Стотици хиляди хора са се наредили на опашката, за да посетят ковчега на кралицата, която лежи в Уестминстър Хол, но за да се предотврати прекъсването на опашката или пестенето на място за други, на посетителите се дават лентички, за да се запише кога са пристигнали.

Лентите са цветни и номерирани, но нямат особено значение извън контекста на опашката.

Въпреки това фактът, че са свързани с кончината на кралица Елизабет II, накара някои от чакащите на опашката да се опитат да продадат лентите си за много пари.

В рамките на 48 часа, откакто ковчегът на кралицата беше изложен в сряда (14 септември), в онлайн пазарите се появиха около дузина обяви за употребявани гривни.

Три дни по-късно само eBay е премахнал десетки обяви за гривни, като според Guardian някои от тях са достигнали наддавания до 70 000 паунда, преди да бъдат премахнати.

Говорител на уебсайта обясни: „Тези артикули са в разрез с нашите правила и ние ги премахваме от сайта си.“ Повечето продажби на билети за събития, дори безплатни, са забранени в eBay.

Други обяви са направени в сайта Gumtree, където гривните се рекламират за 2500 и 5000 паунда.

Гривните не могат да се прехвърлят, което означава, че всеки, който е купил и получил гривна навреме, няма да може да я използва, за да се пререди на опашката, но изглежда самото усещане е достатъчно, за да предизвика интерес.

Едно от описанията на златна гривна гласи:

„Златна гривна за опашка за кралица Елизабет II. Използвана – вижте снимки от деня! Петък, 16 септември, 11-часова опашка, в същия ден като Дейвид Бекъм (беше около час преди нас). Присъединих се към опашката преди 6 ч. сутринта.“

Друга лента, която е оранжева и е с кралския герб, вече достигаше 1000 паунда след само девет наддавания.

Правителственият уебсайт, посветен на почитането на Кралицата, обяснява, че гривната не гарантира влизане в Уестминстър Хол.

„Трябва да държите тази гривна през цялото време, тъй като тя ще бъде проверявана по време на маршрута“, се обяснява там.

„Вашата гривна също така ви позволява да напуснете опашката за кратък период от време, за да използвате тоалетна или да получите освежителни напитки, след което да се върнете на мястото си на опашката. Обществени тоалетни, пунктове за питейна вода и пунктове за оказване на първа помощ са на разположение на определени места по маршрута на опашката.“

Заедно с гривните някои продавачи се опитват да повишат стойността на стоките си, като подхвърлят и възпоменателни вестници за смъртта на кралицата.