По време на разходка, куче намира огромно съкровище


Куче на име Кайтус намери най-голямото съкровище, открито в Полша за последните 100 години. Съкровището е било заровено в глинен съд близо до град Валбжих. Кучето го е открило по време на разходка със своя собственик.

Кучето е открило монети, които се оказват средновековни брактеати от първата половина на 13 век. Средновековните брактеати са тънки монети, щамповани само от едната страна. Името на монетата идва от латинската дума bractea, което означава „тънка ламарина“.

Брактеатите са направени от тънки листове метал. През Средновековието те са служили като платежно средство. Отделни серии от монети са използвани за сравнително кратко време. От исторически данни е известно, че промяната на платежните инструменти през този период е настъпила 2-3 пъти годишно. Оцелелите монети от този период са малко на брой, тъй като редовно са били претопявани и сечени в нова серия. Следователно откриването на значителен брой монети от този период е уникален случай.

Монетите, намерени във Валбжих, са доста добре запазени, рисунките върху тях са предимно ясни. Те изобразяват грифони, русалки и ангели, както и архитектурни елементи като кули и стени. Местоположението на съда и монетите предполага, че някой първоначално ги е скрил. Предварителната идентификация на монетите предполага, че са сечени в Бранденбург, Саксония и Силезия.

Монетите първо ще бъдат обстойно проучени от експерти, а след това, като собственост на хазната, ще попаднат в музея.