Картините на Сай Туомбли изглеждат като драсканици, но се продават за 75 милиона долара


Американският художник Сай Туомбли се счита за един от най-удивителните съвременни художници. Картините му достигат колосалната сума до 70 милиона за брой. Той е и третият съвременен художник, чийто творби са изложени в Лувъра.


За хората, които не са любители на изкуството, картините на Сай автоматично ще се причислят към драсканици. Коментарите със сигурност ще бъдат „как може това да се продаде за 70 милиона, та аз рисувам по-добре!“.


Как обаче тези „драсканици“ вдъхновяват цял свят? Едуин Паркър (Сай) Туомбли младши е роден в Лексингтън, САЩ през 1928 г. За детството и ученическите години на момчето не се знае много. От 1948 г. Сай Туомбли започва да учи в различни училища по изкуствата, откривайки света на живописта и скулптурата и срещайки себеподобни хора.

Едно пътуване до Италия оказа голямо влияние върху Сай. Художникът бил толкова вдъхновен от красотата и естетиката на вечния град Рим, че не искал да се връща в САЩ. Най-голямото вдъхновение за Сай е уникалната архитектура на Рим, както и темите от древните митове. Въпреки това, дори докато беше в Рим, Туомбли не забрави за Америка. „Вирджиния е страхотно начало за опознаване на Италия “, каза той за родната си страна.

Изкуствоведите не бързат да упрекват картините на Туомбли и ги наричат детинско мазане. Смисълът на детските драсканици е, че те се опитват да повтарят след възрастните. Въпреки това, децата все още не могат да осъзнаят „света на възрастните“, затова получават това, което получават. В същото време Туомбли не се опитва да имитира никого. Картините на Сай са „представление“, в което вероятно е закодиран определен смисъл. Просто трябва да съумеем да ги „разшифроваме“ правилно.


За да разгадаете тайната на тази или онази абстракция на Сай Туомбли ще помогне заглавието на всяка една негова картина. По правило това е митологичен сюжет. Но си струва да си припомним и факта, че не всички митове са завършили щастливо. Някои митове дори плашат със своята жестокост.

Необичайните рисунки на Туомбли обаче минимизират това плашещо влияние. Художникът криптира трагизма и несправедливостта на митологичните сюжети зад прекъснати линии, детинщина и грешки. Това Ви позволява да развихрите въображението си.