Защо тази стая е най-опасното място в света? Само минута в нея и край!


Една конкретна стая е обявена за най-опасното място в света и нейното местоположение вероятно няма да изненада никого.

Макар че мнозина могат виждат по-различни образи, когато се опитват да си представят най-опасното място на света, законният собственик на тази титла е доста „по-логичен“.

Въпросната стая се намира в мазе в Припят, Украйна – мястото на ядрената катастрофа в Чернобил, станала преди тридесет и шест години.

Помещението е наричано „Чернобилският слонски крак“, тъй като радиоактивната маса, която се е събрала в мазето, прилича именно на сбръчкан слонски крак.

Някога тя е била достатъчно токсична, за да погуби всеки, който дори за миг се е приближил до нея.

Твърди се, че „кракът“ в мазето на четвърти блок е съставен от бетон, пясък и разтопено ядрено гориво. Дълъг е цели два метра.

Ядрената радиация е била толкова силна, че снимки на разтопената маса в мазето на централата могат да бъдат направени едва десетилетие по-късно, след като нивата на радиация се понижат.

През 1986 г. нивата на радиация в „Слонското стъпало“ са измерени на зашеметяващите 10 000 рентгена на час. Достатъчно е, за да достави смъртоносна доза радиация на всеки, който се намира в нейно присъствие, за по-малко от минута.

Съобщава се, че мазето остава опасно радиоактивно в продължение на десетки хиляди години. Представете си какво може да причини на човек само за минута, дори десетилетия след експлозията.

Въпреки това, както ще ви покажем, направата на бърза снимка и отчитането на показанията на измервателния уред на „Слонското стъпало“ няма да доведе до драматични остри последици за здравето.

Това доказва Артур Корнеев, казахстански ядрен инспектор, през 1996 г., когато е направена горната снимка.

Ядрената катастрофа се случва на 26 април 1986 г., когато реактор № 4 в Чернобилската атомна електроцентрала се взривява по време на тест за безопасност. Твърди се, че трагичната катастрофа е в резултат на горещи ядрени пръти, които отделят огромни количества пара, след като са спуснати в охлаждаща вода.

Енергийната вълна е довела до мощна експлозия, която впоследствие е изпуснала радиация в околната атмосфера.

Минути по-късно е последвала втора експлозия. Още по-голяма от първата, тя разкъсва сградата на реактора, изстрелвайки елементи от ядрото около централата, което води до редица пожари в околността.

Международно признатият брой на загиналите, пряко свързани с Чернобил, е 31 души, но все още не е известно колко точно хора са били засегнати от бедствието, тъй като радиационното замърсяване е опустошително голямо.